Rainham To The River

Architect:
Peter Beard_LANDROOM
Completed:
2012
Awards:
The 2014 Galvanizers Association Galvanizing Award for Architecture as Landscaping; Commendation at the New London Awards 2014
Categories:
Bridges, New Build, Sustainable Construction, London
Photography:
Peter Beard

This project provides a pedestrian and cycle route from the top of the existing footbridge over the High Speed One rail tracks at Rainham Station to the Rainham
marshes. Previously the only way down from the existing footbridge was via the steel staircase. This 120m long elevated walkway provides a gently sloping route which passes over the road and lands lightly in the marshes. The scheme uses a steel deck which is supported by inclined timber columns. Their apparently random arrangement works in conjunction with the stiff plate of the bridge deck to provide a structure that is capable of resisting the horizontal forces on the structure due to windloads and uneven loading of the deck. The arrangement of the column feet was carefully designed to avoid the many services, water course and culverts which traverse the site.